Wondere wereld van de Omega 3

Hoe staat het met jouw vetzuurbalans?

 

De wetenschappelijke bewijzen voor het gebruik van visolie stapelen zich op. De omega 3 vetzuren in vis zijn belangrijke bouwstenen voor onze hersenen en celmembranen, en ze zijn nodig om ontstekingen te kunnen remmen.


Welvaartsziekten blijken allemaal in de basis voort te komen uit sluimerende ontstekingen die het lichaam niet opgelost krijgt. Omega 3 deficiëntie is daar één heel belangrijke reden van.

 

Omega 3 en je cellen

 

De buitenkant van onze cellen bestaan uit een celmembraan. Hoe meer omega 3 de celmembraan bevat, hoe flexibeler de cel is. En dat moeten we hebben.
Deze flexibiliteit is enorm belangrijk. De cellen kunnen op deze manier makkelijke voorzien worden van de essentiële voedingsstoffen.


Door dit hele proces ontstaan er ook afvalstoffen in de cel. Wanneer de cel te weinig omega 3 bevat, stapelen afvalstoffen en vrije radicalen zich op in de cel. Hierdoor ontstaat er sneller DNA schade en dit verkort weer de levensduur van de cel.

 

Omega 3 en zwangerschap

 

De concentratie omega 3 vetzuren is vooral erg hoog in de hersenen, de ogen en de bloedvaten. Voor, tijdens en na de zwangerschap is het van groot belang dat het omega 3 gehalte in het lichaam van de moeder ruimschoots aanwezig is.

 

Voor de groei van de hersenen en de ogen van de ongeboren baby is veel omega 3 nodig.

 

Wanneer de mama niet voldoende omega 3 beschikbaar heeft zal de ongeboren baby de voorraad van de moeder leeg trekken. Bij de moeder heeft dit vaak tot gevolg dat ze symptomen van vergeetachtigheid (zwangerschapsdementie) krijgt, of erger: postnatale depressie.

 

Bij het kind is een lage beschikbaarheid van omega 3 vetzuren gecorreleerd aan ADHD, ADD, dyslexie en autisme.

 

Omega 3 en hart- en vaatziekten

 

Het gehalte aan omega 3 vetzuren in het bloedvatenstelsel is van groot belang voor de flexibiliteit van de vaten; hoe soepeler, hoe minder weerstand het hart ondervindt bij elke hartslag.
Dit resulteert in een lagere bloeddruk.

 

Hart- en vaatziekten ontstaan door een chronische lage ontstekingsgraad in het bloed.
De ontstekingsremmende eigenschappen van omega 3 vetzuren remmen ontsteking in de vaatwand.

 

Omega 3 en cholesterol

 

Omega 3 vetzuren verlagen het totaal cholesterol en ‘slechte’ LDL cholesterol, en verhogen ze het ‘goede’ HDL cholesterol.

 

Deze combinatie van effecten maakt, dat een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren een belangrijke bijdrage levert aan de preventie van hart- en vaatziekten.

 

De ontstekingsremmende eigenschappen van omega 3 vetzuren maken ze niet alleen van belang in de behandeling en preventie van hart- en vaatziekten, maar ook voor artrose en artritis, reumatoïde aandoeningen en andere auto-immuunziekten en aandoeningen van het zenuwstelsel.

 

Omega 3 en Laaggradige ontsteking

 

Bij een verkeerd balans tussen omega-3 en omega-6 zullen in je lichaam steeds meer kleine ontstekingen ontstaan.
Dit zijn de zogenoemde laaggradige of sluimerende ontstekingen. Deze zijn nauwelijks in het bloed aantoonbaar.

 

Bij een laaggradige ontsteking is het immuunsysteem continue een beetje geactiveerd.

 

Omega 6 zet aan tot ontstekingen
Omega 3 remt de ontstekingen

 

De omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn nodig voor het beëindigen van een ontsteking en dus erg belangrijk.

 

Omega 3 en depressie

 

In het AMC onderzoek gedaan naar het vetzuurbalans en depressie.


En die gedachte is niet heel gek. Hersenen bestaan voor een groot deel uit vet, waarvan eenderde uit vetzuren.

 

Vetzuren spelen een belangrijke rol bij het goed laten functioneren van het membraan en dus ook het omhulsel van hersencellen.
Een soepel celmembraan zorgt voor effectieve communicatie tussen hersencellen.

 

Het vermoeden bestaat dat een depressie kan ontstaan als er veranderingen optreden in de werking van deze vetzuren.

 

In het bloed van depressieve patiënten vonden ze een lagere concentratie omega-3 vetzuren en een hogere concentratie omega-6 vetzuren, zoals eigenlijk bij heel veel mensen.

 

Ook zagen ze dat een hogere concentratie stresshormonen bij depressieve patiënten gerelateerd is aan veranderingen in de vetzuursamenstelling.

 

En dat toename van omega-6 vetzuren invloed heeft op de amygdala, het hersengebied dat betrokken is bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties, waaronder angst.

 

Met deze kennis in zijn achterhoofd onderzocht het AMC of de behandeling van depressie verbetert als je supplementen met vetzuren geeft.


Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen de omega-3 vetzuren EPA en DHA.

 

Het effect van EPA bleek groot; vergelijkbaar met dat van antidepressiva.

 

Het effect was zelfs groter bij patiënten die daarnaast antidepressiva gebruikten.
De mogelijke verklaring hiervoor is dat het ontstekingsremmende effect van EPA de werking van antidepressiva versterkt.

 

Juiste verhouding Omega 3 – Omega 6

 

Door het teveel aan omega-6 in ons dieet en het tekort aan omega-3 lopen de meesten van ons een onnodig groot risico op gezondheidsproblemen. De meeste mensen zijn zich hier niet eens van bewust.

 

De verhouding tussen omega-6 en omega-3 in het hedendaagse Westerse dieet ligt tussen de 10:1 en 20:1.

 

Dat betekent dat we tot wel 20 keer meer omega-6 binnenkrijgen dan omega-3 terwijl de aanbevolen verhouding 5:1 of lager is en nog mooier; 3:1 of lager.

 

Een verstoord balans vermindert je kwaliteit van leven en allerlei klachten kunnen ontstaan.

‘Om ergens te komen moet je eerst besluiten niet te blijven
waar je nu bent’

Welke symptomen komen voor bij een Omega 3 tekort?

 

De lichamelijke symptomen zijn

 

• veel dorst,
• veel plassen
• zichtproblemen zoals wazig zien of slecht nachtzicht
• overgangsklachten
• gewichtstoename
• gewrichtspijn
• harde en droge bobbeltjes op de huid
• huidproblemen zoals eczeem of droge huid
• breekbaar en droog haar               

• hoofdroos
• breekbare nagels

 

Je kunt ook veel gevoeliger zijn voor allergieën.

 

Ook komt slecht nachtzicht, gevoeligheid voor fel licht en moeite met lezen (letters en woorden zweven en troebel worden op de bladzijde) veel voor.

 

De emotionele symptomen zijn;

 

• angst en spanning
• somberheid
• stemmingswisselingen
• brainfog/hersenmist
• concentratieproblemen
• woedeaanvallen
• snelle overprikkeling
• slecht slapen, niet in slaap kunnen komen, vaak wakker worden

 

Deze symptomen kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Ga bij twijfel altijd langs bij je huisarts.

 

Wat nou als je deze symptomen hebt of wilt weten hoe het met jou vetzuurbalans staat?

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Je kunt het vetzuurbalans makkelijk thuis testen via een bloedtest (een vingerprik). Een eventueel tekort aanvullen met een goede en pure visolie. Onderaan deze pagina staat een link naar een bloedtest.

 

Welke visolie dan?

 

Waar moet je op letten als je de voordelen van een goede omega-3 olie wilt ervaren?

 

Er zijn veel slechte visolie supplementen verkrijgbaar. Het innemen van een slecht supplement doet je gezondheid meer kwaad dan goed. Dan bereik je dus precies het tegenovergestelde.

 

Let daarom op het volgende;
• De aanwezigheid en hoeveelheid Omega-3 EPA en DHA.

 

• Neem geen visolie in capsules. Door het verwerken van de visolie naar capsules raakt de visolie te veel geoxideerd en dat zal je merken door het opboeren van een vieze vislucht. De visolie is dan al aan het oxideren en dat wil je lichaam zo snel mogelijk kwijt.

• Kijk of er een antioxidant zoals vitamine E en/of omega 9 is toegevoegd.

• Let op de TOTOXwaarde! Erg belangrijk. Deze waarde geeft de oxidatiewaarde aan. Deze moet zo laag mogelijk zijn. Er zijn oliën verkrijgbaar met een waarde van 4. Zoals de olie die onderaan de pagina staat.

• Meten is weten. Waarom zou je iets nemen waarvan je niet weet of het werkt? Laat je vetzuurbalans meten door een simpele vingerprik en je weet hoe je vetzuurbalans er voor staat. Na 5 maanden kun je de test nog eens herhalen en kun je zien hoe je waarden zijn na inname van de visolie.

• Kijk ook eens naar de prijs. Goede visolie is kostbaar. Duurzaam gevangen kwaliteitsvis die snel na de vangst op de juiste manier verwerkt is, kost geld. Dit moet je terugzien in de prijs De prijs van de omega-3 olie is een goede graadmeter voor de kwaliteit.

• Duurzaamheid is ook erg belangrijk. We hebben de vissen in de zee nodig en deze moet niet leeg raken. Let op het MSC keurmerk.

Ook hier gaat het weer om balans. Alleen een visolie nemen en vervolgens veel omega-6 te eten (bewerkte voeding), gaat niet werken. Verminder dus ook je omega-6 inname zodat je vetzuurbalans in balans kan komen.

 

Herstel

 

Het herstellen van je vetzuurbalans kost minimaal 4 maanden. Omdat de buitenkant van iedere cel uit vetzuren bestaat. Eén maand visolie slikken heeft dus geen zin. Je gaat als het ware iedere cel van binnenuit vernieuwen en flexibeler maken.
En hoe flexibeler de cel, hoe gezonder de cel is. De voedingsstoffen beter worden opgenomen en afvalstoffen kunnen de cel gemakkelijker uit.

 

Mijn ervaring met omega 3

 

Mijn passie ligt al heel wat jaren bij een gezonde leefstijl.

 

Dit is gekomen door mijn eigen gevoeligheid voor vermoeidheid en overprikkeling. Ik wist diep van binnen, eigenlijk altijd al, dat ik zelf veel kon doen met leefstijl om mijn klachten te verminderen.

 

Voor mij was de visolie een ontbrekend puzzelstukje. Ik at al een hele tijd gezonder maar ik had het gevoel dat de voeding niet optimaal opgenomen werd door mijn lijf.

 

Ik heb een bloedtest laten doen en daaruit kwam ook dat ik een erg laag omega-3 had waardoor mijn celmembraan verhard was en de voedingsstoffen inderdaad niet goed werden opgenomen.
Na het gebruik van de visolie kon ik al binnen twee weken merken dat ik beter sliep.

 

Ik kreeg meer energie en mijn pijn van de fibromyalgie is weg. Ook kan ik weer veel langer staan (orthostatische intolerantie) en heb ik geen uitvalverschijnselen meer.

 

En een leuke bijkomstigheid, ik ben een paar kilo afgevallen zonder er moeite voor te doen.

 

Ik ben dan ook erg dankbaar voor de ontdekking van omega-3.

 

Na zo lang mij helemaal te verdiepen in een gezonde leefstijl heb ik besloten om dit met andere te delen.

 

Veel informatie, waaronder het belang van omega 3 is bij de meeste mensen niet eens bekend. Ze lopen rond met allerlei klachten terwijl het met een kleine aanpassing kan verbeteren.

 

Waarom EQology visolie?

 

Eqology biedt olie in vloeibare vorm aan. De olie wordt direct na de vangst koud geperst, zodat er geen kans bestaat dat de olie ranzig wordt.

 

Een volgende vereiste is dat de olie gezuiverd is van contaminanten in vis zoals kwik, PCB’s en dioxines.

 

De olie van Eqology is wat dit betreft ook de zuiverste op de markt.

 

Ze vissen daarnaast in de zuiverste zeeën ter wereld en houden sterk rekening met overbevissing (MSC keurmerk).

 

Voor hun andere producten gebruiken ze overige delen van de vis, zoals viscollageen. De hele vis wordt dus gebruikt; er wordt niets weg gegooid.

 

Nog meer voordelen van de Eqology Arctic oil boven andere producten;

 

Het is de hoogst gedoseerde olie, en houdt rekening met je lichaamsgewicht.
Het DHA vetzuur in de olie is hoger dan het EPA vetzuur.
Het bevat 10 microgram Vit D3, waar de meeste Nederlanders ook tekort aan komen.


Het bevat olijfolie antioxidanten die tevens bewezen effectief zijn in de preventie van hart en vaatziekten.

 

Ze bieden de service van een vingerpriktest om je omega 3:6 index te bepalen.


Je krijgt met een auto order elke maand een fles toegestuurd zolang je dat wilt of je laat voor 6 maanden gelijk versturen (scheelt weer verzendkosten). Je hoeft dus niet telkens erom te denken een nieuwe fles aan te schaffen wanneer deze op is.
Er is een mogelijkheid om je eigen olie gratis krijgen als je zelf 3 klanten aandraagt.

 

Welke producten dan?

 

Dit pakket bevat 7 flesjes en wordt in één keer geleverd dus je hoeft de deur er de komende maanden niet speciaal voor uit. Dit pakket is zonder bloedtest.

 

Prepaid zonder bloedtest


Dit pakket bevat 7 flesjes en wordt in één keer geleverd dus je hoeft de deur er de komende maanden niet speciaal voor uit. Dit pakket is met bloedtest;

 

Prepaid met bloedtest


Dit start pakket bevat 2 flesjes zonder test. Vanaf de tweede maand ontvang je jouw maandelijkse automatische bestelling van 1 fles. Hierbij betaal je elke maand weer verzendkosten.

 

Maandelijks zonder bloedtest


Dit startpakket bevat 2 flesjes met test. Vanaf de tweede maand ontvang je jouw maandelijkse automatische bestelling van 1 fles. Hierbij betaal je elke maand weer verzendkosten.


Maandelijks met bloedtest


Je kunt ook een losse bloedtest bestellen;

 

Omega 3 bloedtest

 

Meer weten?

 

Heb je na het lezen nog vragen over omega 3 of de producten van EQology? Neem gerust contact met mij op.

 

Praktijk Jij – Jeannette Huisman
www.praktijk-jij.com
info@praktijk-jij.com

Prepaid zonder bloedtest
Prepaid met bloedtest
Maandelijks zonder bloedtest
Maandelijks met bloedtest
Bloedtest

Ik help je graag naar meer innerlijke rust en meer energie

× Hoe kan ik je helpen?