Over een late diagnose bij vrouwen

by Praktijk Jij
0 comment

Waarom krijgen vrouwen vaak pas op latere leeftijd de diagnose autisme?
Het grootste gedeelte van de vrouwen met autisme wordt door de huisarts doorgestuurd naar een hulpverlener.
Op het doorverwijs formulier staat vaak angst- of depressieklachten.
Tijdens de intake bij de hulpverlener wordt hierop ingegaan en inderdaad komt de diagnose angststoornis of depressie eruit.

Hierop wordt de behandeling gestart, een behandeling die soms (vaak) helemaal niet werkt.
De vrouw in kwestie blijft tegen het dagelijks leven aanlopen en gaat misschien wel van de ene hulpverlener naar de ander maar er wordt niet altijd doorgevraagd. De diagnose ligt er immers al.
Allerlei medicatie wordt ingezet terwijl er geen tekort is aan serotonine waardoor ook de antidepressiva niet voldoende werkt.

Wat ik ook vaak hoor is dat vrouwen met autisme na de komst van hun kind(eren) pas echt vastlopen.
Tijd om bij te komen is er niet meer en er is geen energie meer om autisme te camoufleren.
Hoe pijnlijk is het om in de bloei van je leven met een gezin, kleine kinderen zo verschrikkelijk vast te lopen in het leven?
Na jaren zoeken en hulp vragen heeft de vrouw nog steeds geen oplossing en de wanhoop nadert. Je kunt je voorstellen wat er zou kunnen gebeuren in dit geval.

Dankbaar ben ik dan ook dat er steeds meer naar buiten komt over autisme bij vrouwen zodat hulpverleners meer alert kunnen zijn op autisme en een juiste behandeling kunnen inzetten.
Maar ook mag er veel meer aandacht komen voor een gezondere leefstijl bij autisme of eigenlijk psychische klachten in het algemeen.

De meeste kennen het wel, je zit niet lekker in je vel. Je gaat troost eten wat meestal niet echt gezond is en je gaat lekker bankhangen.

Leefstijl en voeding kan je klachten versterken óf verlichten. Het kan je lijf van binnenuit overprikkelen terwijl je al zoveel prikkels te verwerken hebt.

Neem vandaag eens een klein stapje richting een gezondere leefstijl.
Wat zou dat stapje kunnen zijn?

× Hoe kan ik je helpen?